perjantai 10. elokuuta 2012

Mitä Ropeconista jäi käteen

Tämän vuoden Ropecon herätti enimmäkseen minussa ajatuksia etelän ja pohjoisen larppiskenejen välisistä eroavaisuuksista ja siitä valitettavasta kuilusta joka on tuntuu muodostuneen niiden välille. Kävin muutamissa puheohjelmissa, jossa kävi valitettavan selvästi ilmi, että niin kutsuttu etelän larppiskene (en nyt keksinyt parempaakaan termiä) ei oikeastaan tiedä mitä pohjoisen larppaajat puuhaa. Hieman jäi sellainen olo, että etelän larppaajia ei kiinnosta kysyä, että mitä me tehdään eikä meitä oikeastaan kiinnosta erikseen alkaa kertoa mitä täällä tehdään. Hyvän esimerkin tarjoaa puheohjelma, jonka otsikko oli "Larppaamisen historia Suomessa", joka (kuulemani mukaan) sivuutti kokonaan Pohjois-Suomen larppaajat, koska ei oltu tiedetty niistä ennestään paljoa eikä ilmeisesti oltu viitsitty ottaa selvää. Muutenkin viikonlopun aikana tuli muutamia keskusteluja, joiden vireenä oli lähinnä se, että "Ai, teilläkö on tommosta?".

Täytyy myöntää, että olen itsekin syyllinen kulttuurikuiluun, harvoin käyn pelaamassa muualla kuin Oulussa. Tämä johtuu siitä, että pelejä on täälläkin päin tarpeeksi tarjolla ja jotenkin ei tule seurattua mitä pelejä sitä siellä muualla järjestetään. Toki myös budjetin vähyys tai paljous vaikuttaa intoon matkustaa satoja kilometrejä. Myöskin on hieman hämärää mistä niistä peleistä saisi tietää kun sisäpiiriin ei kuulu ja vaikuttaa siltä, että larppikalenteriin päätyy vain murto-osa. Epäilen myös kuinka helposti peleihin edes pääsisi. Meillä pohjoisessa kun on moni etelän asukki käynyt pelaamassa kertoen, että etelässä he eivät pääse pelaamaan, koska eivät kuulu ns. piireihin. Olen myös kuullut, että jos täältä ilmottautuu johonkin kauempana olevaan peliin eikä pelinjohtoa valmiiksi tunne, niin todennäköisesti peliin ei pääse. Pohjoisessa kun taas on tapana jopa potkia omat kaverit pelistä pois, että saadaan uusia tuttavuuksia ja uutta verta pelikentälle. Tottkai tämä on pelinjohtajakohtaista varmasti asuinpaikasta riippumatta.

Mutta jotenkin tästä kaikesta rohkaistuneena olen päättänyt etsiä käsiini jonkin pelin kauempaa ja lähteä  vierailulle. Toivon, että suhtautuminen on avointa molemmin puolin. Lisäksi koetan kannustaa itseäni sekä muita kirjoittamaan rohkeammin siitä mitä meillä täällä tapahtuu. Kukas kissan hännän ylös nostaisi ellei kissa itse? Meillä on kuitenkin paljon siistejä ihmisiä, jotka ovat tehneet todella siistejä juttuja larppien saralla. Olen varma, että en yksinäni en pysty mitään järjestöjen välisiä kuiluja kutomaan kiinni, mutta ainakin oman henkilökohtaisen kuilun voin pienentää.

3 kommenttia:

  1. Täällä on tullut kans sitä, että porukka yrittänyt ilmottautua porukalla pohjoisen peleihin (koska matkakustannukset) ja porukka ei ole päässyt mukaan. Mulla olis täällä 10 kaveria heti jotka tahtoo pohjoiseen pelaamaan.

    Täällä etelässä on useita piirejä, useita porukoita ja kyllä, on pelaajia jotka ei pääse tiettyjen porukoihin peleihin, koska ne ovat joskus pelissä mokanneet jotain tai sitten henkilökemiat vaan eivät täsmää pelinjohdon kanssa ja pelinjohto on todennut, että jostain pelaajasta saa vain harmaita hiuksia.

    Minullakin on pari nimeä mielessä, että minä en näitä henkilöitä ota omiin peleihini, koska minulla on heistä liikaa huonoja kokemuksia peleistä.

    Etelässäkin sitten tehdään monenlaista. Täällä on todella paljon kampanjoita, osat jotka on kestäneet jo 10 vuotta. On Harmaasudet jotka keskittyy peleihin joissa on paljon historian elävöittämistä, on HAK joka on brutaalimpaa ja viikinkimäisempää porukkaa (HAK + OIEI tulis varmaan aika hyvin toimeen keskenään.) On paljon pikkuseuroja, jotka tekee pelejä.

    Itse olen juuri ilmottautunut Pohjoisen kansa peliin (muistaakseni toi oli se nimi), joka pelataan Hämeenlinnan suunnalla. Pelinjärjestäjä on minulle outo, mutta innolla menen tutustumaan.

    Larp-kalenterista löytyy kohtuu hyvin pelejä, mutta yhä enemmän ja enemmän pelien tiedot kulkee Facebook eventeissä, joihin kutsutaan kaveri ja sitten kaveri kutsuu kaverin jne.

    Jos haluaa tietoja etelän peleistä, mää voin mielelläni kutsua ihmisiä noihin Facebook Eventteihin, jotta kuulette niistä. Ilmotelkaa mulle vaikka OIEI:n ryhmässä tms, niin mää yritän muistaa kutsua kun törmäilen peleihin.

    Suusta suuhun tuo info parhaiten tuntuu kulkevan.

    Riffi

    VastaaPoista
  2. Yksi syy varmaan siihen, ettei nämä Riffin mainitsemat eteläläiset ole tulleet peleihin on se, että ihmiset peruvat tulonsa jos kaverikaan ei päässyt mukaan. Eli siis jos kaverukset ilmoittautuvat ja vain toiselle annetaan hahmo, hyvin helposti se hahmon saanutkin jänistää. Näin kävi PP:ssä ja oon kuullut, että jossakin muissakin peleissä.
    Asia on tietenkin selvempi, jos jo ilmoittautuessa sanoisi, että en tule peliin jos herra/neiti X ei tule. Helpottaisi myös pelinjohdon työtä.

    Tämä nyt liittymättä niinkään asiaan, mutta tuli vaan mieleen :D

    Talven aikana olisi kyllä tosi kiva lähtä larppimatkailemaan. Kalenteriin mainokset tulee usein niin myöhässä, että pelien nettisivuilla lukee, että peli on jo täynnä. Riffin mainitsena Pohjoisen Kansa (pelataan siis Hauholla) kiinnostais tosi paljon ja Karollekin siitä aiemmin vinkkasin. Silloin on vaan samaan aikaa Ihmisten Aika IV ja olen mitä todennäköisemmin menossa sinne nakkeilemaan. Mutta ehkä vielä joku toinen peli löytyy, jonka vuoksi matkustaa!

    Jatkaakseni tätä mun romaania voisin vielä tätä pohjoinen-etelä-kuilua kommentoida, että olis tosi mahtista jos ois olemassa Suomen larp-foorumi, jonne ihmiset ja yhdistykset vois laittaa mainoksia peleistä ja niistä ois mahdollista käydä keskustelua, samalla siellä voitais keskustella kaikesta muusta päivän polttavista larp-asioista. Larp.fi:ssä toki on mahdollista tämmöinen, mutta se formaattina jo tosi vanhentunut ja sivusto kaipaisi ehostusta - keskustelu siellä on tosi ankiaa.

    VastaaPoista
  3. Komppaan maikkia. Ois kiva jos olisi joku koko suomen yhteinen media larp-kirjoittelulle. Joskus oli larppaaja-lehti, miksei sellainen voisi toimia verkossa? Saisi ihmiset siellä mainostaa omia juttujaan, ja kirjoitella näitä(kin) pohdintoja ja käydä larp-aiheista keskustelua. Se varmasti myös lähentäisi toimijoita kun ne tulisivat jossakin tutuksi. Tavallaanhan tämä blogi yrittää pitää yllä meteliä siitä mitä tapahtuu ja käydä keskustelua, mutta taitaa lukijakunta olla kuitenkin vain omaa porukkaa.

    VastaaPoista