tiistai 15. toukokuuta 2012

Larppaamisen opit

Tuossa muutama päivä sitten tuli keskusteltua erään toisen larppaavan ystävän kanssa siitä, mitä kaikkea larppaaminen opettaa meille ja saa opettelemaan. Esimerkkinä käytän itseäni. En ole kovin uskonnollinen henkilö, mutta larppaaminen on saanut minut tekemään uskomattoman uskonnollisia suorituksia. Olen opetellut ulkoa Ave Mariaa, tehnyt rukousnauhan, opetellut kuinka vanhanaikainen, kristillinen jumalanpalvelus on kulkenut ja ollut mukana toteuttamassa moista. Useammin kuin kerran hahmoni on turvautunut rukoukseen vaikeassa tilanteessa, minä en.

Tiedän useammankin larppaajatoverin opetelleen vaikka minkälaisia taitoja ihan vain hahmoaan syventääkseen ja tehdäkseen myös peliä muille. On opeteltu psykologiaa, silmänkääntötemppuja, mielenhallintaa, tanssia, laulua, runonlausuntaa jne. Aivan valtavia määriä erilaisia taitoja.

Kaikkien näiden ehkä jop hieman turhiksi luokiteltavien taitojen lisäksi on larppaaminen opettanut minulle paljon erilaisia hyödyllisiä taitoja. Muiden avustuksella ja hakkaamalla päätä seinään olen oppinut ompelemaan, tekemään ruokaa sekä organisoimaan tapahtumia, johon sisältyy lukuisia pikkuasioita budjettien laatimisesta logistiikan suunnitteluun. Viime viikonloppuna keskustelin juhlien järjestämisestä anoppini kanssa. Puhuimme ruoan laitosta ja sen kokkaamisesta 70 hengelle. Kun toinen arveli, että hankalaa ja vaivalloista on varmasti moinen niin omat ensiajatukseni olivat vain, että "tuohon käy helposti, olenhan ollut mukana tekemässä ruokaa 50 pelaajalle".

Mikä on siistein juttu minkä sinä olet opetellut peliä varten?

5 kommenttia:

  1. Yksi parhaista jutuista larppaamisessa on kun aina saa opetela jotain uutta. Käsityötaidoista on jatkossakin hyötyä. Toisin kuin siitä 1940-luvun (vanhentuneesta) kokeellisesta psykologiasta. Kerran opettelin venäjää ko. kieltä puhuvaa hahmoa varten. Että voisi puhua sitten suomea oikealla tavalla väärin.

    VastaaPoista
  2. Larpin järkkääminen on niin monitahoista kissanpaimennusta, että peejiille väkisinkin tulee varsin hyvät organisointitaidot. Siitä on myöhemmin ollut kosolti riemua työelämässä, pienet messukeikat menee yllättävän kivuttomasti.

    Toinen mistä on ollut hyötyä, on neuvottelutaidot joita saa yllättäen neuvottelupeleistä. Erilaisten kulttuurien tuntemus ja ymmärrys nousee arvoon arvaamattomaan taas siellä mundismaailmassa myös. Ja jonkin verran oppii tajuamaan ajatuksenjuoksuja, jotka kovastikin poikkeavat omista...

    VastaaPoista
  3. Hyödyllisin asia, jonka oon larpatessa oppinu on auton pakkaaminen täyteen tavaraa. Ei tarvi kauhian monta varastokeikkaa tehä ku autotetriksessä on enempi leveleitä ku muilla perheenjäsenillä yhteensä. :D

    VastaaPoista
  4. Parempi ja syvempi ymmärrys erilaisia arvoja ja taustoja omaavia ihmisiä kohtaan on ehdottomasti paras asia mitä olen larppaamisen kautta oppinut.

    Jos mitä, niin mielestäni larppaaminen opettaa hyväksyntää.

    VastaaPoista
  5. Tanssiminen. Nimittäin Ropeconissa sitä ekan kerran opettelin, jatkoin seuraavassa larpissa ja nyt oon jo hommannu siitä itelleni kaks rakasta lajia.

    Lisäksi edellistä larppia varten kirjoitin pienen vihkollisen runoja. En oo koskaan oikein osannu arvostaa runoja enkä kirjoittanut niitä muuten kuin pakollisilla äikäntunneilla, mutta se oliki helepompaa, ko mitä luulis. En sitte tiiä, tuliko niistä hyviä :D

    VastaaPoista