torstai 19. syyskuuta 2013

Ilmoittautuminen on peliä - voittajille luvassa hahmot!

Oliskohan aika herättää tämä blogi taas eloon, vai mitä sanoo kanssabloggaajani?


Minä ainakin yritän ja kirjoitan nyt aiheesta, joka on ärsyttänyt henkilökohtaisesti itseäni pelinjohtajan ominaisuudessa.

Allekirjoittanut on siis pelinjohtamassa alkutalvesta larppia neljällä pelaajalle. Kuten aiempikin pienen pelin pelijohtajana toimimisen kautta saatu kokemus on osoittanut ja kanssasisarilta kuultu, pieniin peleihin on yllättävän vaikea saada pelaajia (tai sitten vaan pelien aiheet ei kiinnosta / pelinjohtajat eivät miellytä, mahdollista sekin jos itsestään haluaa syitä etsiä).

Keskusteltiin tästä pienten pelien vaikeuksista viikonloppuna automatkalla Tampereelta Ouluun ja mietittiin tätä ongelmaa tietysti osin tulevan Lodz/Litzmannstadt -pelin näkökulmasta. Seuraavassa tekstissä pohdin tätä aihetta yleisluontoisesti, en vain oman pelin kannalta vaan oman larppiurani aikana kohtaamieni ajatusten kautta.

Esille automatkakeskustelussa nousi itselleni vieras ajatus kilpailussa häviämisestä. Onko niin, että harrastajat kokevat larppeihin ilmoittautumisen kilpailuna toisiaan vastaan? Jos peliin otetaan vain muutama pelaaja, ovatko ulkopuolelle jääneet häviäjiä ja pelaamaan päässeet voittajia? Kolahtaako joidenkin itsetuntoon iso lovi ja nostaako se lapsuuden traumat esille, jos Pentti Peruslarppaaja pääsee johonkin peliin ja itse jää hahmojaon ulkopuolelle? Onko pettymys ulkopuolelle jäämisestä suurempi kuin se, ettei ilmoittautunut ollenkaan ja saa loppuikänsä jossitella? Monia vaivaa tämä puuttuva itsevarmuus ja "en mää kuitenkaan pääse niin en ees ilmoa" -asenne. Lisäksi voi olla kyseessä "ei kiinnosta ihan satasella eli en ilmoa niin mukaan pääsee joku semmonen jota kiinnostaa enemmän" -asenne. Molemmat ymmärrettäviä, mutta typeriä.

Tottakai pettymys on suuri, jos ei saa hahmoa pelistä johon olisi oikeasti halunnut - mutta eihän kaikkea voi elämässä tai edes tässä harrastuksessa saada. Pelinjohtajana itse aina jaan hahmot ilmoittautumisten perusteella: verraten ilmoittautumislomakkeessa annettuja vastauksia hahmojen ominaisuuksiin ja yhdistämällä siten parhaiten yhteensopivat hahmotoiveet ja hahmot. Tyylejä on monia, sillä jotkut pelinjohtajat tykkää castata ihmisiä hahmoihin ilman ilmoittautumisiakin. Kuitenkin pelaajana on typerää jättää ilmoittautumatta peliin, koska pelkää jäävänsä ulkopuolelle, oli syy sitten hahmojen vähyys tahi etukäteiscastauksen määrä. Pitää vain panostaa kaikkensa ilmolomakkeen täyttämiseen eikä heti alkuun ottaa pessimististä asennetta. Ilmolomakkeen huolellinen täyttäminen on tärkeää varsinkin pienissä peleissä, joissa pelaajavalinnoilla on mielestäni suurempi merkitys lopputuloksen kannalta. Pelkkä pärstäkerroin ei riitä eikä useinkaan tulla kotoa hakemaan.

Sitten on niitä, jotka jättävät ilmoittautumatta peliin, koska kokevat että varmasti löytyy niitä larppaajia, joita ko. peli kiinnostaa enemmän ja siten antaa marttyyrina tilaa heille. Pelinjohtajien näkökulmasta tämä ei oo ollenkaan kivaa eikä suositeltavaa, koska sitten
a) ilmoittautujien määrä on alhainen, joka johtaa siihen että
b) castatessa valinnan varaa on vähän eikä hahmojakoa tehdessä hahmoille löydy välttämättä juuri Sitä Oikeaa pelaajaa, koska kohta a.


Ehkäpä juuri siksi keskisuuret pelit on helpompi saada täyteen, koska larppaajat luottavat siihen, että kaikille halukkaille riittää hahmo. Näihin isompiin peleihin ilmoittaudutaan, vaikkei kauheasti genre tai peli edes kiinnostaisi, koska halutaan omalla panoksella taata se, ettei taas yksi peli peruunnu liian vähäisten ilmojen vuoksi (vai oonko ainoa joka näin on tehnyt?). Isompiin peleihin ilmoittaudutaan myös, koska "kaikki muutkin menee" ja "haluan päästä Sanginjoelle viikonlopuksi".. 

Tai sanokaapa te hyvät kanssaharrastajat, oonko ihan väärässä ja teinkö just vaan ittestäni tyhmän ränttäämällä tästä asiasta päin honkia?


http://www.examiner.com/images/blog/wysiwyg/image/larp(2).jpg


2 kommenttia:

  1. Vähän nykyään tuntuu, että peleihin ilmoittaudutaan, jos ne on jatko-osia tai sijouttuu riittävään tunnettuun maailmaan (riittävän arvostettu pelinjohtajakin riittää). Jos joku ei-niin-suurta kunniaa niittänyt koettaa järjestää jotain muunlaista peliä, siihen ei olla lähdössä sitte millään. Tai koettaa järjestää pelin jossain muualla kuin Sanginjoella, tai Oulun lähietäisyydellä (terv. katkera) :D

    Oon iteki jättänyt joskus ilmoittautumatta peleihin, koska niihin näyttää olevan riittävästi lähtijöitä enkä ole järin innostunut niistä itse (tai olen mase-aivoineni aivan varma siitä, ettei pelinjohtaja kuitenkaan minua sinne ota, ellei ole aivan pakko). En sinällään näe mitään väärää siinä, ettei ilmoittaudu peleihin, jotka ei kiinnosta. Kaikesta ei ole pakko olla innostunut, ja silloin on ihan hyvä olla tunkematta piimänaamaansa toisten peleihin epäinnostamaan muitakin. Toisaalta joo, toivoishan sitä joskus, että ihmiset lähtis liikkeelle ja saatais piettyä edes joskus jonkinlaisia pelejä täällä pohjosemmassaki, mutta ei jos kerta ei.

    VastaaPoista
  2. Hear Hear! Olen aivan samaa mieltä. Ilmotkaa niihin peleihin ja puhukaa niille pelinjohtajille ennen peliä jos jokin epäilyttää. Ei sillä PJ:lla ole mitään ihmeellistä telepatiakykyä vieläkään, joten ihan joutuu ite suunsa avaamaan ja kysymään.

    Mitä tulee niihin tekosyihin, niin hyvin usein ne tuntuu juuriki olevan niitä tekosyitä omalle laiskuudelle/mukavuuden haluisuudelle. Ei haluta lähteä pois siitä omalta mukavuusalueelta ja käyä kokeilemassa vähän erilaista eloa ja meininkiä. Siellähän saattaa olla jopa kivaa ja voi joutua muuttamaan omaa käsitystä maailmasta!

    VastaaPoista