torstai 13. lokakuuta 2011

Pelipaikkana Sanginjoki

Kesäinen Sanginjoki Kaisan kuvaamana
Pelipaikoista tulee Oulun kokoisessa kaupungissa nopeasti aktiiviselle larppaajalle tuttuja. Tutuimmat pelipaikat tuntuu melkein toiselta kodilta, tai vähintäänkin yhdistyksen omalta kesämökiltä. Siinä missä tuttuun pelipaikkaan on aina hauska palata, on uuteen pelipaikkaan joka kerta yhtä jännittävää tulla, joten molemmissa on puolensa. Aloitankin tällä alustuksella ensimmäisen pelipaikkakertomuksen, jonka aiheena on rakkaista rakkain Sanginjoen leirikeskus.

Sanginjoen leirikeskuksessa pelattiin mun ihkaensimmäinen larppi ja siitä saakka sinne on ollut tosi mukava palata. OIEIn pelihistoriaa tarkastellessa käy nopeasti varsin ilmeiseksi, ettei missään muualla ole pidetty niin paljon pelejä kuin Sanginjoella - ja mikäpä siinä, sillä idyllisestä leirikeskuksesta onkin ollut yllättävän moneksi. Siitä huolimatta, että Sanginjoen yleisin ja ilmeisin käyttötarkoitus on ollut toimia kylänä erilaisissa fantasiapeleissä, niin Sanginjoki on taipunut myös tutkimuskeskukseksi tai tulevaisuuden sotatilaisen Marsin turvataloksi, noin niin kuin esimerkkejä tarjotakseni.

Sanginjoki on jo niin tuttu pelipaikkana, että pelinjohtajat toisinaan vääntyvät melkoisille mutkille naamioidakseen rakkaan S-joen muistuttamaan jotakin muuta kuin kaupungin omistamaa leirikeskusta, usein varsin onnistuneesti. Toisinaan naamiointiin taas ei ole tarvetta, sillä moniin peleihin Sanginjoki sopii juuri sellaisenaan. Tilaa on paljon ja senpä vuoksi Sanginjoki sopiikin erityisesti isompien pelien järjestämiseen . Tilat ovat muutoinkin mainiot, mutta erityisesti oikeuteensa Sanginjoki pääsee kauniina, lämpimänä kesäpäivänä - pihan nuotiopaikalla voisi viettää montakin laiskaa ja tyytyväistä tuntia vain rentoutuen kesäkuumalla.

Sanginjoelle on aina mukava tulla, vaikka poistuessaan onkin saanut hyvin todennäköisesti mukaansa flunssan. Keittiön aamuiset ja iltaiset väsyneet jutut, saunan tutut löylyt, sukellusvene ja sanginjoen rauhaisat metsät ovat kaikki omana osanaan luomassa pelipaikalle omaa eksotiikkaansa. Sanginjoella on vietetty monet pikkujoulut, halloweenit ja kesäkautta on sekä avattu että lopeteltu Sanginjoella. Vaikka paikalla ollessa aina muistaa ne huonotkin jutut: kylmät lattiat, homeen ja makuuhuoneiden kattopatterit, niin kummasti pitkään toisaalla pelattuaan alkaa Sanginjokea kaivata, näin ainakin minulle käy.

Sanginjoki kuuluu minun muistoissani erityisesti talveen ja on tavallaan jo kiinteä osa omaa joulunodotustani - ja niin kuin monena vuonna tätä ennen, myös tämän vuoden pikkujoulupeli pelataan Sanginjoella. Sitä odotellessa kysynkin teiltä lukijoilta: Mikä on sinun paras Sanginjoki-muistosi?

7 kommenttia:

  1. Olin kerran Sanginjoen päärakennuksessa yksin yötä syyspimeällä, kun viereisessä huoneessa palohälytin alkoi antaa äänimerkkiä patterin vaihtamiseksi. Koska palovaroittimeen käsiksipääsyä varten olisi huoneeseen pitänyt ensin kantaa pöytä ja sitten kiivetä sen päälle tuolilla, tyydyin hautaamaan pääni tyynyyn ja vain odottamaan pitkän, kylmän yön loppua.

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti yksi parhaimpia Sanginjokimuistojani on kun eräs kesäaamu heräsin ennen muita, keitin kahvit, otin hyvän kirjan mukaan ja menin kodalle kylpemään aamuauringossa samalla kun hörpin aamukahviani ja luin kirjaa. Myöskin yksi elämäni parhaista aamuista!

    Paljon on muitakin hyviä muistoja, mutta tämä nt päällimmäisenä.

    VastaaPoista
  3. Miten parhaat Sanginjoki-muistot liittyy siellä yksinolemiseen? Varsin kummastuttavaa, mutta munkin yksi hyvä Sjoki muisto on se, kun jostain syystä, tavoistani poiketen, olin ensimmäinen hereillä. Istuin keittiössä, keitin teetä ja katselin talvista pihaa ikkunasta hiljaisuudessa.

    Muita hyviä ja hauskoja muistoja ovat tutkimus "kuinka monta larppaajaa mahtuu kerrossängyn alasänkyyn" sekä ihmeellisiin sfäärreihin paisunut pallon heittely päärakennuksen ulko-ovea lähinnä olevassa makuuhuoneessa.

    VastaaPoista
  4. Sanginjoki on paikka joka täydentää jokaista vuodenaikaa. Kevät, kesä, syksy sekä talvi x 2 (ennen joulua ja joulun jälkeen)eivät tunnu täydellisiltä josko sitä ei pääse kokemaan myös Sjoella. Lämpimimmät muistot ovat olleet aina pelien jälkeen tai ennen kun ei ole enää tai vielä ollut kiire mihinkään ja tunnelma on ollut lämmintä ja sopivan vistoa. Sjokeen ei oikeastaan muista liittyvän juurikaan huonoja muistoja tai ainakin Sjoki paikkana suodattuu niistä pois. Eihän se sen vika ole :).

    Vaikka nykyään ei kiinnosta kaikissa tapahtumissa käydäkään niin Sjoelle haluaisin käymään kaikesta huolimatta ainakin neljästi vuodessa.

    VastaaPoista
  5. No on mullakin oikeasti hyviä muistoja Sanginjoelta. Siskonpedit, kekkaloinnit päärakennukselle, tähtitaivas kodalta katseltuna, rupattelupiirit keittiössä, jossa ei riitä tuoleja läheskään kaikille. Lisäksi on ollut pelejä, joissa on ollut ikimuistoisia tilanteita, kuten matka pimeässä talvi-illassa laavulta Sanginjoelle, rakkaudentunnustuksia ruokailuhuoneen nurkassa, morsiussauna päivää ennen häitä.

    Joko mennään taas? :3

    VastaaPoista
  6. Muistojen ihana Sanginjoki. Ikimuistoisimmat muistoni Sanginjoesta ovat, kun saavuin sinne ensi kerran pimeällä in-game pelissä Auringon Etuvartio. Vasta aamulla minulle valkeni minkälainen tuo paikka olikaan. Ihania muistoja ovat myös ne monet kesäiset kerran kun grillikodalla iloisesti valvotun yön jälkeen katselen auringon nousua ja uuden päivän saapumista.

    VastaaPoista
  7. En saa liitettyä kuvaa suoraan tekstiin, mutta Sanginjokifiilistelyä kaipaavalle kuvia löytyy albumistani täältä:
    https://picasaweb.google.com/kamelerontti/SanginjoenLeirikeskusKesa2009?authuser=0&feat=directlink
    Nuo on kesältä 2009, ja liittyvät Haudan Heimoa-pelin proppaussuunnitteluun.

    VastaaPoista