tiistai 25. lokakuuta 2011

Taustatutkimuksen sietämätön viekoittelevuus

Hahmoja varten on hirmuisen mukava tehdä taustatutkimusta. Ennen Lyhtyjuhlia taustatutkimusta teimme ystäväni Kaisan kanssa katselemalla Phileas Foggin animoitua matkaa maailman ympäri 80 päivässä, Sherlock Houndin seikkailuja, sekä Tähtisumua -elokuvaa. Itsekseni katselin myös muita ajankuvaa, erityisesti naisen asemaa kyseisen ajan yhteiskunnassa syventäviä elokuvia ja televisiosarjoja.

Taustatutkimus, kuten jokainen joskus erilaisia tutkielmia tehnyt tietää, on aikaa vievää puuhaa, myös silloin kun sitä tekee omasta puhtaasta halustaan - ja tästäkin syystä larppaus harrastuksena usein lohkaisee melko suuren palan aikaa elämästä, vaikka itse pelit eivät useinkaan vie pelaajan aikaa viikonloppua pidempään. Se ei kuitenkaan ole välttämättä paha asia, sillä mikäpä tieto ei olisi mieltä rikastuttavaa ja parhaiten asioita oppii juuri sen tietynlaisen inspiraation valtaamana, kun selailee nettiä ja mahdollisesti kirjallisiakin lähdeteoksia innostuksesta tutisten. Tästä syystä ei pelinjohtajienkaan tulisi epäröidä antaa pelaajille mahdollisimman paljon inspiraatiomateriaalia, sillä hahmo syventyy sellaista selaillessa melkein vahingossa. :)

Jokaista hahmoa varten tehty taustatyö on erilaista, eikä aina mittavaa googlausta ja kirjastotutkimista kuitenkaan tarvitse suorittaa. Toisinaan taas hahmon saatua mielen valtaa suunnaton, pakottava tarve kerätä erilaista materiaalia hahmoa rikastuttamaan. Näin kävi minulle noin viikko sitten, ja päädyin googlailemaan vielä vuoteeseen mentyänikin puhelimitse etäisesti hahmoon liittyvää videomateriaalia. Vielä en kerro tarkalleen, mistä on kyse (vaikka joku kyllä saattaakin sen jo tietää :D) vaan päätän tämän lyhykäisen merkinnän tähän hupaiseen videopätkään, johon törmäsin yöllisellä googlausretkelläni. :P


2 kommenttia:

  1. Taustatutkimus jee! Se on kanssa tapa purkaa valtavaa innostusta ja energiaa mikä larppia odottaessa syntyy. Paras taustatutkimus jota olen tehnyt, liittyy peliin Kuiskauksia Myrkyssä, jossa pelasin psykologia. Joten olihan minun opiskeltava viikon ajan ennen peliä kokeellisen psykologian menetelmiä ja teorioita (1940-luvulta!).

    VastaaPoista
  2. Tämä video inspiroi minua, nähdään joulun ajan pelissä.

    VastaaPoista